Cradle Mountain, hét hoogtepunt van Tasmanië

Cradle Mountain

In het noorden van Tasmanië, op ruim een uur rijden vanaf de haven in Devonport, ligt een van de hoogtepunten van Tasmanië. Letterlijk hoogtepunten, want met ruim vijftienhonderd meter vormen de rauwe toppen van Cradle Mountain samen een van de hoogste bergen die op het eiland te vinden is. Een niet te missen hotspot.

Met meer slecht weer dan mooi weer gemiddeld per jaar kan het nogal een uitdaging zijn om Cradle Mountain in zijn volle glorie te zien. Om dan nog maar te zwijgen over het feit dat het weer elk uur vanuit het niets kan veranderen. Zo gebeurt het al gauw dat het hele gebergte en alles eromheen in zware wolken gehuld is, en je moet ook niet verbaasd opkijken als er ineens sneeuw in de zomer valt. Ja, dit eigenzinnige nationale park komt zeker met zijn grilligheden.

Maar als het weer eenmaal kalm wordt, de wolken oplossen en de zonnestralen hun weg beginnen te vinden, weet je zeker dat je op het punt staat om iets machtig mooi te aanschouwen.

Cradle Mountain / Lake St. Clair National Park

Het Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park is een nationaal park met onwijs veel mogelijkheden voor wandeltochten en meerdaagse trekkings. Hier is het waar de bekende Overland Track begint, een zesdaagse tocht langs bergen, meren, hutten en niets anders dan de natuur. Een prachtige ervaring voor de ervaren hiker, maar er zijn ook talloze opties voor wandelingen van een kwartier tot een paar uur. Daarbij kun je zelf bepalen of je op vlakke, aangelegde paden blijft, met uitzicht op de toppen van Cradle Mountain vanaf de grond, of beslist om het allemaal van iets hoger te bekijken en te klimmen naar de ultieme top.
Cradle Lake

Hoe kom je er?

Om naar Cradle Mountain – Lake St. Clair National Park te gaan rijd je met de auto richting het bezoekerscentrum vlak bij de C132. Missen kun je het niet, er is maar één weg om er te komen. Voor een uitgebreide routebeschrijving vanuit verschillende rijrichtingen kun je hier kijken. Eenmaal aangekomen bij het park heb je de optie om je auto te parkeren en verder te gaan met de shuttlebus of om nog iets verder het park in te rijden met je eigen auto. Het ligt er maar net aan wat je plannen zijn bij Cradle Mountain en het is ook afhankelijk van het seizoen. Wij deden een wandeltocht waarbij we op een ander punt eindigden, dus voor ons was het praktischer om de bus te nemen. Deze bus rijdt trouwens ontzettend vaak, ook in het laagseizoen.

Kosten

Om Cradle Mountain te bezoeken moet je entree betalen. Dit bedrag ligt momenteel op $ 16,50 AUD per persoon (inclusief de shuttlebus). Handiger kan het zijn om een Nationale Parkpas te kopen voor de Tasmaanse nationale parken. Deze kost momenteel $ 60,- AUD per auto (niet per persoon!) en daarmee krijg je zestig dagen toegang tot alle nationale parken op Tasmanië. Dit kan uiteindelijk dus een stuk voordeliger zijn en met zo’n pas kun je ook heel handig op veel campings slapen die bij de nationale parken horen (hiervoor moet je vaak nog wel wat extra toeslag betalen).
Cradle Lake

Wandelroutes

Wij deden een route waarbij we vanaf Ronny Creek het begin van de Overland Track liepen richting de Boat Shed bij Cradle Lake, omhoog naar Marions Lookout en terug naar Lake Dove Parking via Wombat Pool en Lake Lilla, met uitzicht over Lake Dove. Een route van ongeveer vijf uur, waarbij je bij Marions Lookout best een stuk omhoog moet. In eerste instantie wilden we naar de top van Cradle Mountain gaan, maar dat werd op de dag dat wij er waren nogal afgeraden. Er was sneeuw gevallen en hoewel de lucht strakblauw was, werd er aan het eind van de dag grillig weer verwacht. Niets aan gelogen, want toen wij weer in de auto zaten reden we tien minuten later vanuit het niets de wolken in. Bizar.

De meeste wandeltochten kun je alvast in deze folder bekijken, maar bij het bezoekerscentrum kunnen ze je helpen aan nog veel meer routes. Het grote voordeel van wandelen in Cradle Mountain: er is letterlijk voor iedereen wel iets en je hoeft echt niet ver te gaan om al heel wat prachtige plekken te zien. Houd er alleen rekening mee dat het in de zomer een heel stuk drukker kan zijn en een route als de Overland Track moet je dan tijden van tevoren reserveren.

Wat je kunt verwachten

Ruig gebergte omringd door prachtige, rustige meren. Bossen met kolkende riviertjes en watervallen. Groene vlaktes afgewisseld met grijze rotsen. Wombats en andere inheemse dieren. De natuur rondom Cradle Mountain is ontzettend divers en mooi. Als je net vanuit andere staten in Australië komt, zul je merken dat Tasmanië zo anders is. Cradle Mountain alleen al is daar een goed voorbeeld van, laat staan de rest van Tasmanië.
Cradle MountainMarions LookoutWaterstroom in het bosCradle LakeIJs Cradle MountainWombat in Cradle MountainSnow Cradle Mountain
Wil je meer van Tasmanië ontdekken? Bezoek dan ook het prachtige Bay of Fires in het oosten op het eiland. Dit stukje staat bekend om zijn parelwitte stranden, azuurblauwe zee en vurige rotsen!

Staat Cradle Mountain al op jouw bucketlist?

Cradle Mountain | Tasmania

Leef ook als digital nomad!

Wil je  alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je een locatie-onafhankelijk leven voor jezelf creëert. Vol vrijheid en avontuur!

Laat je verder inspireren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 79,-! (excl. btw)*

*Prijs geldig tot 1 oktober 2023

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).