Budget Tasmanië: Hoeveel kost een roadtrip op het Australische eiland?

Budget | Tasmania | Road trip | Australia

Onze favoriete plek van Australië? Zonder aarzelen Tasmanië. Dit eiland heeft zo ontzettend veel te bieden voor de roadtrip- en natuurliefhebber. Elke stukje land is mooi en het rondrijden één groot avontuur. Daar komt alleen wel bij kijken dat Tasmanië ontzettend duur is. Het is zeker geen eiland waar je zo-even naartoe gaat en als je al gaat, dan is het hoogstwaarschijnlijk voor een once in a lifetime roadtrip. Reden om alles eruit te halen wat erin zit, maar geen idee met wat voor budget Tasmanië haalbaar is? Ik laat je zien met wat voor budget wij in tweeënhalve week hebben rondgereisd zodat jij precies weet met welke kosten je rekening moet houden.

Over Tasmanië

Het mag dan officieel een staat van Australië zijn, toen wij op Tasmanië waren hadden we het gevoel in een ander land te zijn. Niet alleen het landschap is veel ruiger en van horen zeggen lijkt het ook veel meer op Nieuw-Zeeland dan Australië zelf. Maar de inwoners zijn toch ook net even een tikkeltje anders dan op het vasteland. Het eiland is ongeveer net zo groot als Nederland en België samen maar het ruige landschap zorgt ervoor dat het rondrijden daar iets langer duurt dan wij gewend zijn. En er zijn héél véél bochten.

Tasmanië is een eiland dat al heel lang bevolkt is, maar een minder leuke geschiedenis kent. De originele bewoners, de Tasmaanse Aboriginals (Tasmaniërs), werden in de 19e eeuw uitgeroeid door de Engelsen die in dezelfde tijd ook Engelse en Ierse gevangenen naar het eiland deporteerden. Halverwege de 19e eeuw kreeg het eiland officieel de naam Tasmanië, naar de Nederlandse ontdekker Abel Tasman. Tegenwoordig wonen er net een half miljoen mensen verspreid over het eiland, waarvan de meeste in de hoofdstad Hobart. Een rustig eiland, waar een heleboel afgelegen plekken zijn, gigantisch veel natuurgebieden en bijzondere wilde dieren. Een deel van deze natuurgebieden en de cultuur staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Beste reistijd Tasmanië

Tasmanië kun je het beste in de lente of zomer bezoeken, wat dus samenvalt met de herfst en winter in Nederland. November tot en met april zijn prima maanden om het eiland rond te rijden. Zelf waren wij er in mei en omdat het toen al even herfst was, was het ook een stuk kouder met temperaturen van rond de tien tot veertien graden overdag. We hadden wel het voordeel dat het een heel stuk rustiger was wat toeristen betreft. Overigens wil het weer nogal eens grillig zijn op Tasmanië en kun je gerust sneeuw en zon op één dag hebben. Wees hier altijd op voorbereid, ook in de zomer.

Budget | Tasmania | Road trip | Australia

Wat wij betaalden op Tasmanië

Voordat je denkt: hé, die kosten vallen eigenlijk nog best mee, wil ik gelijk zeggen dat we zelf een groot voordeel hadden. We hadden zelf namelijk een auto gekocht in Australië en hier kampeerden en kookten we veel in. In ons overzicht zie je dus bijna geen vervoerskosten (afgezien van benzine), maar ik vertel wel wat voor kosten je hiervoor kunt verwachten. Ik heb in ons budget ook geen aanschafkosten voor de auto meegerekend, want die hadden we wel iets langer dan de volle twee weken die we op Tasmanië door hebben gebracht.

In de achttien dagen die wij op Tasmanië waren, gaven wij samen $ 1914,15 AUD (Australische dollar) uit. Dat is momenteel (maart 2018) omgerekend € 1244,20. Per persoon gaven we dus € 34,50 per dag uit. Hier zie je een overzicht van ons budget voor Tasmanië:

Budget Tasmanië | Kosten per dag Tasmanië | Roadtrip Tasmanië | Kosten Australië

Vervoer naar Tasmanië toe

Voor je op Tasmanië aankomt, krijg je al te maken met een van de grootste kostenposten: het vervoer naar Tasmanië toe. Het is zeker niet goedkoop om naar het eiland af te reizen en hoe langer je wacht, hoe duurder in elk geval de boottickets worden. Je kunt op twee manieren naar Tasmanië toe: met het schip Spirit of Tasmania die vaart tussen Melbourne en Devonport, of met het vliegtuig naar Hobart of Launceston.

Wij pakten de boot omdat we zelf dus in onze auto sliepen en deze optie daarom het goedkoopst was. Daarmee waren wij per persoon voor een retour al $ 318,- (€ 205,-) kwijt inclusief auto. Van deze kosten zat een groot deel in het meenemen van de auto, dus als je een auto huurt op Tasmanië en alleen ‘zelf’ oversteekt, kunnen de boottickets een heel stuk lager uitvallen.

Het ligt er ook net aan in welke periode je reist. Ga je in het laagseizoen, dan vind je soms tickets voor $ 180,- (€ 117,-) retour exclusief auto. Reis je in het hoogseizoen, dan betaal je deze prijs al voor een enkele reis per persoon. Het kan dan echt wel een stuk voordeliger zijn om het vliegtuig naar Hobart of Launceston te pakken. Ik heb zelf retourtickets gezien naar Hobart voor rond de $ 120,- (€ 78,-) exclusief bagage vanaf Melbourne. Klinkt een stuk aantrekkelijker, al is de boot zeker wel een toffe ervaring.

Lees hier hoe je goedkope vliegtickets kunt scoren! 

Tasmania | Budget | Wineglass Bay

Vervoer op Tasmanië

Als je er eenmaal bent wil je natuurlijk ook wat van het eiland zien. Het openbaar vervoer is echt geen aanrader, want dan zul je veel te veel mooie plekken missen. Als je echt geen auto kunt rijden, kun je eventueel een tour over het eiland boeken. Houd er wel rekening mee dat deze tours behoorlijk prijzig zijn. Zo biedt Under Down Under bijvoorbeeld een 8-daagse tour over Tasmanië aan voor $ 1035,- (€ 672,75), maar voor deze prijs slaap je op slaapzalen en zit er bijna geen eten bij inbegrepen. Overigens hebben wij zelf geen ervaring met deze reisorganisatie, maar van horen zeggen regelen ze de zaakjes goed.

Wij raden echt aan om op Tasmanië een camper of busje te huren. Heb je geen rijbewijs? Zoek dan eventueel naar reismaatjes. Er zijn veel gratis campings op het eiland te vinden wat ook weer flink in de kosten kan schelen en het is gewoon een toffe ervaring om op afgelegen plekken te kamperen. De prijzen voor het huren van een auto/busje/camper variëren wel enorm en zijn afhankelijk van het type vervoersmiddel dat je huurt en het seizoen. Ga je buiten het seizoen, dan zijn er wel eens busjes te huur voor ongeveer $ 40,- (€ 26,-) per dag, maar kom je in de zomer dan moet je zeker wel rekening houden met prijzen rond de $ 80,- (€ 52,-) of $ 90,- (€58,50) per dag. Luxere busjes en campers zijn uiteraard nog duurder en auto’s wat goedkoper. Daar komen ook nog kosten bovenop als verzekeringen en uiteraard moet je een borg betalen. Als je een beetje goed verzekerd wilt zijn, betaal je hiervoor zo’n $ 25,- (€ 16,50) per dag, maar dit is iets waar ik zeker niet op zou besparen.

Lees ook: Leven vanuit een busje: de voor- en nadelen

Accommodatie

Het fijne aan Tasmanië is echt dat er veel gratis kampeerplekken te vinden zijn of kampeerplekken waarvoor je niet veel betaalt. Aan kampeerkosten hebben wij maar $ 32,- (€ 20,80) uitgegeven omdat we vaak op een kampeerplek stonden die we in de app WikiCamps Australia zagen staan (echt aan te raden als je zelf gaat rijden!). Oké, bij veel van deze kampeerplekken is geen douche te vinden. Wij gebruikten daarom een solardouche of soms zijn er ook douches te vinden bij nationale parken en/of toeristische punten. Deze douches zijn overigens ook in bovenstaande app te vinden.

Bij veel nationale parken zijn goedkope kampeerplekken te vinden die door de overheid worden onderhouden. Om hier te kamperen heb je vaak een parkpas voor Tasmanië nodig. Daarbovenop moet je soms extra kosten betalen voor je verblijft. Het verschilt per plek wat deze kosten zijn. Je kunt deze kosten hier bekijken. De meeste kampeerplekken zijn rond de $ 13,– (€ 8,50) voor twee personen voor een nacht.

In Hobart hebben wij ervoor gekozen om drie nachten in ‘The Pickled Frog’ te slapen. Dit hostel kostte ons $ 29,- (€ 18,85) per persoon per nacht voor een 4-persoonskamer en het was echt een fijne plek. Vooral omdat ze in het centrum zaten en een heerlijke open haard hadden. Na heel wat dagen in een koude auto slapen was dit zo’n cadeautje voor ons! Overigens was dit ook wel een van de goedkopere accommodaties in de stad en sowieso op Tasmanië. Bij Cradle Mountain betaal je bijvoorbeeld al snel minimaal $ 77,- (€ 50,-) voor één persoon op een slaapzaal. Misschien ook niet zo vreemd, want er is daar verder niets in de omgeving te vinden.

Bekijk hier alle accommodaties voor Tasmanië en als je via deze link bij Booking.com boekt, krijg je € 15,- korting!

Eten en drinken

Australië duur met eten? Ja! Maar het is ook maar net hoe je het zelf aanpakt. Op Tasmanië wisselden we het nogal af hoe we aten. We hadden ons voorgenomen om alleen maar zelf te koken, maar vanwege het koude weer was dat echt niet altijd fijn. Stonden we een beetje te bibberen achter de auto in de regen. Als het mooi weer was kookten we wel zelf, en anders haalden we een broodje bij de supermarkt of een pizza. We zijn voor Daans verjaardag een keer uit eten geweest en hoewel we niet naar een heel bijzonder restaurant gingen, tikte dat toch aan. Maar dat mag voor een verjaardag. Op deze manier gaven we per persoon € 7,75 per persoon per dag. Eigenlijk best oké, als ik het nu zo bekijk.

Drinken zit nog niet bij deze prijs inbegrepen. Daaraan gaven we nog zo’n € 1,70 per persoon per dag uit. Nu drinken wij standaard altijd alleen maar water en thee, dus voor ons is dit niet een bijzonder hoge kostenpost. Wel zijn we in Hobart en op Daans verjaardag een biertje wezen drinken, en die kosten gerust $ 8,- (€ 5,20) voor een lekker biertje, dus reken maar uit.

Wineglass Bay | Blue Water | Tasmania | Australia

Activiteiten

Naar Tasmanië ga je vooral voor de natuur en er zijn echt bizar veel mooie plekken te vinden. De meeste daarvan liggen in nationale parken. Ik zei het al eerder bij het kamperen, maar voor veel van deze parken heb je een parkpas nodig of betaal je toegang. Een parkpas kost $ 60,- (€ 39,-) per voertuig. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon entree te betalen, maar dat ligt ook al op $ 24,- (€ 15,60) per voertuig. Voor Cradle Mountain betaal je zelfs $ 16,50 (€ 10,75) per persoon. Ben je met z’n vieren, dan is een parkpas dus al goedkoper. Deze parkpas is overigens acht weken geldig. Toen wij op Tasmanië waren hebben wij alleen geld besteed aan deze parkpas en entree voor Port Arthur. Daarnaast kozen wij veel liever voor gratis activiteiten, ook omdat je al heel veel kunt zien als je eigen vervoer hebt.

Outdoor

In veel van deze parken zijn ook meerdaagse hiketochten te doen. Bij Cradle Mountain kun je bijvoorbeeld de wereldberoemde Overland Track doen en in de buurt van Cape Hauy de Three Capes Track. Als je van plan bent om een meerdaagse hiketocht te doen, lees je dan van tevoren heel goed in. Veel hiketochten moet je ruim van tevoren boeken en voor sommige heb je uiteraard ook wel een zekere conditie nodig. En de kosten? Voor de Three Capes Track $ 495,- (€ 321,75)… Kadeng, daar gaat je budget (al is dit wel een van de duurste tochten). Wij hebben dan ook geen meerdaagse tocht gedaan maar we hebben ervoor gekozen om zelf korte stukken ervan te lopen. We zijn bijvoorbeeld zelf naar Cape Hauy gegaan, een onderdeel van de Three Capes Track. Dit kostte ons niets en scheen een van de mooiste plekken te zijn van de hiketocht. Op deze site kun je veel hiketochten vinden verspreid over heel Tasmanië inclusief de maanden waarin sommige trails eventueel gesloten zijn.

Raften kan ook een toffe uitdaging voor je zijn. Je hebt bijvoorbeeld acht- of tiendaagse tours waarbij je over de rivieren raft en langs de oever kampeert. Dat kost wel een kleine $ 3000,- (€ 1950,-)… Een dag raften kost rond de $ 160,- (€ 104,-). Houd er overigens wel rekening mee dat de meeste outdooractiviteiten niet het hele jaar door geboekt kunnen worden.

Lees ook: Bay of Fires, de mooiste plek van Tasmanië

Tours en andere activiteiten

Als je zelf liever iets minder actief bent en gewoon wilt genieten van het eiland, dan zijn er heel veel bijzondere tours te boeken. Boek bijvoorbeeld een tour om wildlife te spotten om en nabij Cape Hauy ($ 135,- / € 87,75 voor drie uur). Of leuk voor de foodies onder ons: boek een dagtour waarbij je dé specialiteiten proeft van Tasmanië op Bruny Island voor $ 175,- (€ 113,75). Een van de meest populaire maatschappijen voor deze tours is Pennicott Wilderness Journeys.

Ook populair op Tasmanië: het bezoeken van het historische Port Arthur in het zuiden van het eiland (prijzen vanaf $ 39,- / € 25,-) of een Wildlife Sanctuary waar je de Tasmaanse duivel kunt bewonderen (prijzen rond de $ 35,- / € 22,75, maar er zijn verschillende parken op het eiland te vinden). Uiteraard zijn er nog veel meer activiteiten te ondernemen op Tasmanië, maar dit zijn gemiddeld gezien de populairste en zo heb je een klein overzicht van welke kosten je hiervoor kunt verwachten.

Budget Tasmanië

Pak je het net als wij aan en geef je weinig geld uit aan activiteiten, accommodaties en maaltijden, en huur je daarbij een busje voor twee personen waarin je kunt slapen, dan zou je per dag rekening moeten houden met een basisbedrag van rond de $ 75,- (€ 48,75,-) tot $ 100,- (€ 65,-) per persoon per dag (gebaseerd op twee personen, excl. vervoer naar Tasmanië). Daarna kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Zoals je hierboven hebt gelezen zijn activiteiten behoorlijk prijzig, en wij hebben alleen de parkpas aangeschaft en entree betaald voor Port Arthur. Een keer uit eten kostte ons $ 72,75 (€ 47,-) voor alleen een hoofdgerecht en één drankje per persoon. Doe je dit elke dag, dan wordt je budget dus direct al zo’n $ 110,- (€ 71,50) tot $ 145,- (€ 94,25) per persoon per dag. Echt goedkoop zal Tasmanië nooit worden, maar ik verzeker je dat de kosten het meer dan waard zijn.

Tip: bekijk hier de reisfilm die Daan maakte tijdens onze roadtrip op Tasmanië of zijn film van Cradle Mountain voor je dosis Tasmanië-inspiratie! 

Budget Tasmanië

Dit artikel bevat een affiliatelink. Meer over het gebruik van affiliatelinks kun je lezen in de disclaimer. De kosten in dit artikel zijn gebaseerd op de koers 1 AUD = € 0,65. 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

10 thoughts on “Budget Tasmanië: Hoeveel kost een roadtrip op het Australische eiland?”

 1. Dit valt me eigenlijk hartstikke mee! Ik had het eigenlijk duurder verwacht door onze ervaringen in Australië. Tasmanië lijkt me fascinerend, ik zou er graag nog een naartoe gaan.

 2. Wat een handig artikel! Ik hoor van andere mensen inderdaad dat Tasmanië bijna niet te vergelijken is met Australië omdat het qua natuur en mensen zo anders is. Voor trips waar het vooral om de natuur gaat zou ik eigenlijk niet snel met het openbaar vervoer reizen maar inderdaad een auto huren/kopen.

  1. Klopt, het is echt niet met elkaar te vergelijken. Heel grappig eigenlijk, al ligt Tasmanië nog relatief ver bij Australië vandaan.

 3. Wow, ik vind dit best wel behoorlijk, zeker gezien jullie eigen auto en de goedkope overnachtingen. Maar tegelijkertijd lijkt het me zo gaaf om hier rond te rijden met een campertje! Wat leuk dat je op zo veel plekken kunt kamperen. Een fijne bestemming voor ons als outdoorliefhebbers ?

  1. Ja, het was echt een heel fijne bestemming! Als je niet van outdoor houdt, dan is het misschien wel wat minder ;).

 4. Fijne tips om je reis zo budget-vriendelijk mogelijk te houden. Het totaalbedrag valt me ontzettend mee, had ik niet verwacht. Tasmanië lijkt me een bijzondere plek om naartoe te gaan. De manier waarop jullie gereisd hebben spreekt me aan, lekker met een busje rondreizen. Heerlijk die vrijheid!

  1. Het was ook zeker een bijzondere plek. Voor ons een van de fijnste bestemmingen waar we ooit geweest zijn.

 5. Hoi Danique!
  Wat een fijn artikel! Ik lees dat de mensen anders zijn dan in de rest van Australië, bedoel je dit positief? En wat voor verschillen heb je gemerkt?

  1. Hi Liselore!

   Leuk om te horen! En dat de mensen op Tasmanië anders zijn, bedoel ik alleen maar positief. Het zijn heel aardige mensen. Voor mijn gevoel waren ze op Tasmanië wat meer down to earth dan in de rest van Australië. Dat vond ik zelf wel prettig ;-).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).