Een 2-daagse road trip door de Barossa Valley in Australië

Barossa Valley

Een van de eerste road trips die we in Australië maakten, was de route door de Barossa Valley heen. We reden vanuit Adelaide twee dagen door de vallei en de omgeving, over de heuvels in de Adelaide Hills heen en tussen de wijngaarden, palm- en dennenbomen door. Wat een mooie combinatie. Wat een geweldige ervaring. Een road trip met hoogtepunten, wijn, uitzichten, Duitse dorpjes en Australische iconen.

Vroeg in de ochtend verlaten we Adelaide. Eerder in de week waren we erachter gekomen dat de omgeving rondom de stad gewoonweg prachtig is. Alleen al de weg die we volgden om naar het Gorge Wildlife Park te gaan, dat helemaal niet ver rijden is vanaf het centrum van Adelaide, leverde genoeg slingerende wegen door de heuvels en mooie vergezichten op. Deze ochtend rijden we een andere kant op, en voordat we richting de Barossa Valley gaan, besluiten we eerst om een stop te maken bij het Cleland National Park in de Adelaide Hills.

De dag daarvoor had iemand ons in het hostel waarin we in Adelaide verbleven verteld dat je in het Cleland National Park wilde koala’s kunt spotten. Genoeg reden voor mij om daar eerst naartoe te gaan. We komen aan, parkeren de auto en hebben vrijwel direct mazzel. Boven in een boom zit een knuffelige koalabeer op nog geen honderd meter afstand van een wildlifepark waar je betaalt om koala’s te kunnen zien. Een stukje verder lopen en we zien ook nog eens kangoeroes en kookaburra’s. Alleen de watervallen die je ook in het park kunt bekijken stromen een beetje zieligjes naar beneden. Niet zo gek als je midden in de zomer komt en er al tijden praktisch geen regen is gevallen. Hoe dan ook, onze road trip is begonnen, en goed ook.

Barossa Valley, Cleland National Park, Koala
Kangoeroe, Cleland National Park, Barossa Valley
Kookaburra, Cleland National Park, Barossa Valley
Adelaide, Cleland National Park, Adelaide Hills, Barossa Valley

Doorrijden naar Tanunda

Omdat we na de Barossa Valley nog door willen gaan naar het zuiden van South Australia, besluiten we om via de snelweg naar het noorden te rijden en de volgende ochtend langzaam naar beneden te trekken. De Barossa Valley is voor Australische begrippen eigenlijk maar heel klein (nog geen 1000 km²!) en een halfuur later zijn we al bij Tanunda in de buurt, in het uiterste noorden van de vallei. De Barossa Valley is een van de meest bekende en belangrijkste wijnregio’s van Australië, met grote Duitse invloeden. De dorpjes die je ziet zijn dan ook net even anders dan veel andere dorpen die je in andere delen van Australië tegenkomt.

We besluiten om de rest van de dag rustig aan te doen en slapen bij een cricketveld waar wat mensen het spel aan het oefenen zijn. Ik snap niets van deze typisch Australische sport, maar het is leuk om er even naar te kijken. De volgende ochtend staan we op en beginnen we onze route onderweg naar het dorpje Tanunda. Ik hou nu al van de omgeving die we zien. Wijnvelden worden afgewisseld door boerderijen, velden met net geschoren schapen en dorpjes in een licht heuvelachtig gebied. Het is een plaatje. In Tanunda stoppen we even om een douche te nemen bij het toeristencentrum en lopen we door wat straten heen, maar hier is naar ons idee niet bijzonder veel te beleven. Na een klein uurtje stappen we de auto weer in en rijden we rond door de omgeving.

Palmbomen in de Barossa Valley

Als er iets is wat ik niet snel verwacht bij een wijngaard, dan zijn het wel palmbomen. Toch vinden we ze volop. We zijn inmiddels weer een klein stukje naar het noorden gereden, richting Nuriootpa, waar we de Seppeltsfield Road nemen om langs heel veel wijnhuizen en blijkbaar ook langs heel veel palmbomen te rijden. Seppeltsfield Road leidt naar het mausoleum van de familie Seppelt, dat op een heuvel ligt omringd door – je raadt het al – wijnvelden én palmbomen. Nog verbaasder ben ik om allemaal dennenbomen te zien, die had ik hier zeker niet verwacht. Maar het uitzicht vanaf de top van de heuvel is prachtig. We horen alleen de wind door de bladeren ruisen en af en toe het geronk van een auto die voorbij komt rijden. De Barossa Valley mag dan toeristisch zijn, hier zijn maar weinig toeristen te bekennen.

Wijn proeven

Je kunt natuurlijk niet door de Barossa Valley rijden zonder een keer wijn te proeven bij een van de honderden wijnhuizen die je letterlijk overal kunt vinden. Als het aan mij had gelegen was ik ze stuk voor stuk afgegaan. Het is dat we met de auto waren en mijn vriend gek genoeg niet van wijn houdt. Uiteindelijk bezochten wij Yalumba Family Vignerons, een van de grotere en oudere wijnhuizen in de Barossa Valley. Puur toevallig. Er viel uit zoveel wijnhuizen te kiezen dat er feitelijk niets te kiezen viel. Ik proefde wat wijnen, mijn vriend werd officieel de bob en een fles wijn rijker stapten we later weer de auto in.

Deze nacht slapen we bij het dorpje Palmer onder de olijfbomen. Het was een mooie dag. Hoewel de Barossa Valley dus echt niet groot is, kun je gerust urenlang rondrijden door de prachtige omgeving en elke keer weer iets nieuws ontdekken. Al die wijnvelden. Al die heuvels. Wij reden er midden in de zomer, maar ik kan me voorstellen dat het hier misschien nog wel magischer is in de herfst, als alle wijnranken langzaam rood kleuren en de velden een oranje gloed krijgen. Wat moet dat simpelweg prachtig zijn.

Terug naar de Adelaide Hills

Na in de ochtend een rondje hardgelopen te hebben en een vreselijk grote spin van een van onze stoelen weggejaagd te hebben (echt, waarom Australië? Waarom?) verruilen we de Barossa Valley weer langzaam voor de Adelaide Hills. Onderweg stoppen we zo nu en dan om van het uitzicht over de valleien te genieten. We hebben nog één bestemming op ons lijstje staan voordat we naar Second Valley rijden en dat is Hahndorf. Dit dorpje is in 1839 gesticht door Duitse immigranten en is daarmee de oudste Duitse nederzetting in Australië.

Als ik heel eerlijk moet zijn, we vonden Hahndorf helemaal niets. Het is een prachtig dorp om te zien en je vindt er ontzettend schattige huisjes, wat leuke terrasjes en verassende muurtekeningen, maar het is zo toeristisch gemaakt dat het een soort nepdorp is geworden. Ik kan me niet voorstellen dat ook maar één Duitser hier nog trots op kan zijn. Overal vind je bratwurst, schnitzels en pretzels en kun je lederhosen kopen. Lekker stereotiep. Grappig detail ook: in een ‘Duitse’ supermarkt werden allemaal Nederlandse producten verkocht. Konden we ineens aan stroopwafels, poffertjes en drop komen als we dat hadden gewild (voor uiteraard de hoofdprijs!).

Op naar het zuiden

Hahndorf rijden we uit met gemengde gevoelens. Onze road trip door de Barossa Valley en de Adelaide Hills begon zo goed, jammer dat de laatste bestemming ons zo tegenvalt. Gelukkig verdwijnen deze gevoelens al heel snel als we het dorp achter ons laten en onze weg vervolgen richting McLaren Vale, aan de kust. De gedachte dat we binnen een paar uur de zee weer zullen zien maakt ons allebei vrolijk. We hadden er toen nog geen idee van dat de kust in die omgeving zó mooi zou zijn. Het aantal heuvels neemt toe en de wijnvelden verdwijnen een voor een. We zijn onderweg naar een van de mooiste kampeerplekken waar we ooit in Australië zullen komen.

Over de auteur

Lees meer

6 thoughts on “Een 2-daagse road trip door de Barossa Valley in Australië”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hi! Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Dit combineer ik graag met ondernemen. Op mijn reisblog lees je daarom niet alleen tips over reizen, bestemmingen en budgetten, maar ook over werken op reis.

LEES MEER

Laatste blogposts

Geniet van korting op je volgende reis:

Scroll to Top