Een auto kopen in Australië: alles wat je moet weten

auto | kopen | Australië | rego | backpackers | auto kopen in Australië

Wat is nu een betere manier om in Australië rond te reizen dan in je eigen auto? En het liefst eentje die zo omgebouwd is dat je er ook in kunt slapen. Een auto kopen in Australië is iets wat veel backpackers dan ook doen, net als wij hebben gedaan. Maar voordat je deze droom waar kunt maken zijn er best wat zaken waar je rekening mee moet houden. Let op, dit gaat een héél lang artikel worden. Regeltjes zijn nu eenmaal een ding in Australië en een auto kopen in Australië is niet iets wat je even in een uur doet. Maar na het lezen van dit artikel weet jij een stuk beter waar je allemaal aan moet denken bij het aanschaffen van een auto.

Een auto kopen in Australië: wat voor soort auto wil je?

De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is wat voor soort auto je wilt (ook afhankelijk van waar je naartoe gaat) en wat je budget is. De meest goedkope optie is meestal het kopen van een normale persoonswagen en een tent om in te kamperen of stationwagen met matras. Niet altijd even comfortabel, maar er zijn genoeg backpackers die op deze manier Australië ontdekken. Je kunt er ook voor kiezen om een omgebouwde familie-auto of busje aan te schaffen waardoor je wat meer bewegingsruimte heb.

Een belangrijkere vraag is misschien wel waar je naartoe wilt gaan in Australië. In Australië zijn heel veel onverharde wegen te vinden waar je met een gewone auto echt niet overheen moet rijden. Hebben wij ook geprobeerd. Is niet aan te raden. Voor dit soort dirt roads is het handig om een fourwheeldrive (4WD) aan te schaffen. Deze wegen zijn dan wel overal in Australië te vinden, maar liggen vooral in de outback en in het westen van het land. Ga je bijvoorbeeld een roadtrip maken langs de oostkust van Australië? Dan zul je minder snel een 4WD nodig hebben. Het ligt er dus echt maar net aan waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Vergis je overigens ook echt niet in de afstanden in Australië. Van Perth in het westen is het zo’n 4.000 kilometer naar Sydney in het oosten. Dat is zo’n beetje dezelfde afstand als van Amsterdam naar Tbilisi in Georgië. Dus.

Lees ook: Vijf hoogtepunten langs de Great Ocean Road

Waar kun je een auto kopen in Australië

Zodra je weet wat voor auto je wilt kopen, begint het leuke gedeelte: het kopen zelf. Alleen waar kun je een auto kopen in Australië? Het meest verstandige is waarschijnlijk om een auto bij een garage of een autodealer aan te schaffen. Maar we blijven backpackers, dus een wat goedkoper optie kan ook geen kwaad (of soms wel, maar daar later meer over). Een andere manier is om bij een van de vele zogeheten ‘car markets’ in grote steden te kijken waar backpackerauto’s aangeboden worden. Tijdens het schrijven van dit artikel kwamen we er erachter dat deze markets hier en daar niet meer bestaan, dus misschien zijn ze inmiddels over hun hoogtepunt heen. Kijk er vooral even voor op internet als je in een grote stad bent.

En als je dan toch op internet bezig bent, bezoek dan ook de website Gumtree. Dit is dé Australische Marktplaats en hierop worden heel veel auto’s aangeboden, door zowel bedrijven als particulieren. Ook Facebookgroepen zijn populair om auto’s in te verkopen. Kijk bijvoorbeeld in Dutchies in Australia of Australia Backpackers. Een andere optie is om een auto over te nemen van een medebackpacker. Vaak zie je bijvoorbeeld briefjes in hostels hangen van backpackers die hun auto willen verkopen. Of dit een verstandige keuze is laten we aan jou over. Niet alle backpackers zorgen even goed voor hun auto en rijden over wegen waar de auto niet voor gemaakt is. Het kan zomaar gebeuren dat jij de rekening daarvoor op je bordje krijgt, maar laten we eerlijk zijn: pech met je auto kan altijd gebeuren, waar je hem ook koopt.

Tip: probeer je auto aan het begin van de winter te kopen en te verkopen in de zomer. In de winter zijn ze vaak net wat goedkoper omdat er minder animo is en in de zomer willen juist heel veel mensen auto’s aanschaffen. 

auto | kopen | Australië | rego | backpackers | auto kopen in Australië

Lees ook: Een Working Holiday Visum voor Australië aanvragen 

Check dit voordat je een auto koopt

Voordat je een auto van iemand koopt: laat hem nakijken! Nee, niet de persoon, maar de auto. Als de verkoper daar niet mee akkoord gaat, koop de auto dan sowieso niet. Bij elke garage kun je de auto uitgebreid laten checken. Kmart Tyre & Auto Service biedt bijvoorbeeld een uitgebreide service aan voor vrij weinig geld, maar garages zijn natuurlijk overal. Zo’n servicebeurt heet een pre purchase car inspection en kost tussen de $ 150,- tot $ 300,-. Maar als je daar een hoop ellende mee kunt besparen, dan is dat het het echt wel waard.

Wat je verder moet nakijken voordat je een auto wilt aanschaffen:

  • Kijk of de auto geen openstaande boetes heeft en niet total loss is verklaard. Dit kun je hier bijvoorbeeld nakijken voor de staat New South Wales. Op deze website vind je ook of de auto een geldige rego (registratie) heeft, waar ik zo meer over vertel. Check voor andere staten de links onder aan dit artikel.
  • Check online of er geen lening meer op de auto openstaat.
  • Klinkt een deal te mooi om waar te zijn? Doe het dan vooral niet.

Heel technisch ben ik niet, maar maak ook altijd een proefrit waarbij je niet alleen kijkt of de auto wat voor je is, maar ook of er geen technische mankementen opvallen, zoals het lekken van olie, wijzertjes die het niet goed doen, of remmen die misschien niet goed werken. Vraag ook altijd naar alle papieren plus bonnen van eventuele reparaties. Iemand die een beetje voor zijn auto heeft gezorgd, zal dat allemaal in orde hebben. En ook hier geldt weer: wordt er lastig gedaan over de papieren of een proefrit? Niet kopen! Kijk ook naar het aantal kilometers dat de auto heeft gereden. Afstanden zijn immens en er staan meestal behoorlijk wat kilometers op de teller, maar hoe minder hoe beter natuurlijk. En zorg ervoor dat er altijd een reservewiel en krik etc. bij zit. Wij hadden ‘m ook nodig…

Ook nog een handige tip: denk goed na over wat voor merk auto je koopt. Toyota’s en Holden zijn bijvoorbeeld populaire auto’s en mocht je een keer pech hebben dan zullen onderdelen overal wel beschikbaar zijn. Koop je een minder populaire auto, dan heb je soms kans dat onderdelen bijna niet beschikbaar zijn of voor heel veel geld. Zo kan een goedkope auto toch ineens nog heel duur worden.

Welke kosten kun je verwachten

Bij een auto kopen in Australië komt meer kijken dan alleen de aanschafprijs. Kijk, de aanschafprijs van een auto is iets waarmee je het in feite zo gek kunt maken als je zelf wilt. Je kunt een gokje wagen en een afgeragd monster kopen van $ 1.000,-. Of een geweldige, omgebouwde bus van $ 8.000,- waarmee je hoopt nog iets terug te verdienen als je hem zelf weer verkoopt. Het is dus moeilijk om even te zeggen met wat voor aanschafkosten je precies rekening moet houden. Naast deze aanschafkosten komen er nog meer kosten kijken bij een auto kopen in Australië.

  • Zodra je een auto koopt en op jouw naam laat zetten, moet je een zogeheten stamp duty betalen. De prijzen hiervoor variëren per auto, maar kun je online berekenen. Globaal komt het neer op $ 30,- per $ 1000,- aanschafprijs.
  • De auto moet een geldige rego (daarover zo echt meer) hebben en een green slip (ook daarover zo meer)Ook dit is weer iets wat je online kunt berekenen, maar hiervoor heb je wel wat gegevens nodig van de auto. Als je slim bent koop je geen auto waarvan de rego nog maar korter dan drie maanden geldig is. De auto moet dan namelijk weer gekeurd worden.
  • Je moet de auto op jouw naam laten zetten. Het zal je niets verbazen, maar ook hier zijn weer kosten aan verbonden die per staat verschillen.

Houd er ook rekening mee dat auto’s in Australië het over het algemeen zwaar te verduren hebben (hitte, stof, dirt roads…). Reparaties zijn haast onvermijdelijk en er is een grote kans dat je echt wel een keer naar een garage moet, vooral als je de auto voor langere tijd wilt gebruiken. Een auto kopen in Australië blijft wat dat betreft altijd een gok. Houd er gewoon van tevoren rekening mee er reparaties zullen komen. En krijg je daadwerkelijk pech? Ja, ehh. Dan heb je pech. Life’s a bitch. 

Een auto kopen in Australië | kamperen | Blue Mountains

Lees ook: Leven vanuit een busje: de voor- en nadelen

En wat is nu een rego?

Een auto kopen in Australië gaat in principe niet zonder een geldige rego. Een rego kun je zien als de registratie van de auto, waarbij je voor een jaar weer de wegenbelasting betaalt en minimaal verzekerd bent (een soort WA-verzekering in Nederland). Deze rego is verplicht en kom je niet onderuit. Als je zonder geldige rego rondrijdt, ben je onverzekerd en de boetes hiervoor lopen hoog op.

Nu moet je de staten in Australië soms als aparte landen zien en daarom hebben ze ook allemaal andere regels wat de rego betreft. Heel handig. Wij kochten onze auto bijvoorbeeld in New South Wales (NSW). De auto moesten wij binnen 14 dagen op onze naam laten zetten in een Motor Registry-kantoor in NSW. Voor ons was dat dus geen probleem, maar koop je bijvoorbeeld in Northern Territory een auto die geregistreerd staat in NSW, dan moet je óók binnen 14 dagen naar een kantoor in NSW toe. Je moet dan flink doorrijden en je kunt jezelf afvragen of dat iets is wat je wilt.

De makkelijkste staat wat de regels betreft is over het algemeen Western Australia (WA), omdat je de rego hier online of per post kunt verlengen. Dat maakt het voor jou straks ook weer veel makkelijker om je auto te verkopen in een andere staat.

Moet je je rego verlengen? Dan kun je dit in elk geval in NSW online zes weken voor het verlopen van de huidige rego doen. Je krijgt hiervoor een renewal notice toegestuurd, die je nodig hebt om te verlengen. In de meeste gevallen kun je de rego wel pas verlengen zodra je een eSafety inspection report (pink slip) hebt. Een eSafety check kun je maximaal drie maanden voor het vernieuwen van je rego regelen. Yes, we hebben nooit gezegd dat een auto kopen in Australië makkelijk is.

Green slip, pink slip, white slip

De slips vliegen je om de oren in Australië, maar wat is nu het verschil tussen een groene, roze en witte slip? Begrippen die je tijdens een auto kopen in Australië ongetwijfeld tegen gaat komen.

  • Een green slip is eigenlijk een verlengde van je rego en is verplicht. Het is je basisverzekering die bij je rego hoort. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor persoonlijk letsel bij anderen en niet voor materiële schade. Zonder een green slip kun je geen nieuwe rego aanvragen. Meer informatie over green slips per staat vind je hier.
  • Een pink slip, tegenwoordig ook wel eSafety check geheten of certificate of roadworthiness, moet je zien als een APK-bewijs van de auto en is doorgaans alleen noodzakelijk bij auto’s van een paar jaar oud, afhankelijk van de staat. Voordat je een rego kunt verlengen moet je auto worden gekeurd bij een erkend servicestation. Het eSafety inspection report is meestal zes maanden geldig, maar kan per staat verschillen. Let op: je kunt deze servicebeurt niet overal uit laten voeren. Vaak kan dat alleen in de staat zelf. Wij moesten onze auto bijvoorbeeld in NSW laten keuren omdat onze auto daar geregistreerd stond. In NSW mag je je auto tot maximaal 50 kilometer buiten de grens laten keuren bij erkende garages. Dit is per staat verschillend. Western Australia is de enige staat waar je auto niet gekeurd hoeft te worden.
  • Een white slip wil je liever niet, want dat zou betekenen dat er mankementen zijn gevonden tijdens de keuring van je auto.
  • Er is ook nog een blue slip, maar daar zul je niet snel mee te maken krijgen. Dit heb je bijvoorbeeld nodig als je rego van je auto meer dan drie maanden verlopen is. Vergeet deze maar gewoon. Een auto kopen in Australië is al lastig genoeg.

Tip: Als je een auto koopt in NSW en je bent bang dat je niet op tijd terug bent in de staat voor een APK-keuring, dan kun je de keuring misschien eerder doen. Je kunt pas drie maanden voor je rego verloopt online je rego verlengen (zodra je een renewal notice hebt gehad), maar een keuringsrapport in NSW is zes maanden geldig. Wij hebben dat ook op deze manier gedaan, omdat we wisten dat we hoogstwaarschijnlijk niet meer in NSW zouden zijn als we moesten verlengen. Je moet wel zorgen dat je online een eigen account hebt om je rego te kunnen verlengen.

Lees ook: Reisroute Australië: een 10-daagse route door Tasmanië

Een autoverzekering in Australië

Door de green slip ben je dus verzekerd voor letsel dat je bij anderen veroorzaakt maar niet voor materiële schade die jij veroorzaakt. Duur grapje als je per ongeluk tegen een Ferrari aan rijdt. Om ook voor materiële schade verzekerd te zijn, moet je nog een third party property damage-verzekering afsluiten. Het is niet verplicht, maar wel iets wat je zeker wilt overwegen. Wij hadden een verzekering bij AMI en betaalden hiervoor $ 36,- per maand. Je kunt ook nog een dekking tegen brand kiezen, maar in veel gevallen schiet dat niet op voor een backpackersauto.

auto | kopen | Australië | rego | backpackers | auto kopen in Australië

De auto op jouw naam laten zetten

Heb je je droomauto gekocht? Dan wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk op jouw naam laten zetten. Hoe dat in zijn werk gaat verschilt ook weer per staat, maar gaat altijd via de Motor Registry van de desbetreffende staat. Een overzicht hiervan vind je onder aan dit artikel. Over het algemeen geldt dat dit binnen 14 dagen geregeld moet worden, met uitzondering van Western Australia en Tasmanië, waar het binnen een week moet gebeuren. Zowel jij als de verkoper moet een registratieformulier ondertekenen. Heb je de auto bij een erkende autodealer gekocht? Dan moeten zij een compleet ingevuld registratieformulier aan jou leveren.

Je hebt bij het overzetten ook een geldig woonadres nodig, en dat is voor sommige backpackers nog wel eens lastig. Geef in dat geval bijvoorbeeld het adres van je hostel op, maar gebruik nooit een nepadres. Informatie over het verlengen van je rego wordt namelijk naar je toegestuurd en ja, ook boetes helaas.

Lees ook: Werken in Australië: wat je allemaal moet regelen

Rijden in Australië: waar je aan moet denken

Nu je je auto hebt moet je ook rekening houden met hoe je rijdt in Australië. Rijden in Australië is iets compleet anders dan in Nederland, en niet alleen omdat je ineens aan de linkerkant van de weg moet rijden. Houd zeker rekening met het volgende als je de weg op gaat:

  • Ga het liefst een uur na zonsopkomst pas rijden en stop een uur voor zonsondergang. Dit zijn tijden dat kangoeroes graag de weg over beginnen te springen en je verblind kunt worden door de opkomende of ondergaande zon.
  • Zorg altijd voor voldoende eten en veel water, vooral als je in de outback gaat rijden. Als je pech krijgt kun je zomaar ineens urenlang langs de kant van de weg staan (of nog langer…)
  • Zorg ook altijd voor genoeg benzine. Het kan geen kwaad om een extra jerrycan in de auto te zetten. Op sommige plekken in Australië zijn benzinestations maar minimaal aanwezig. Wij moesten een keer ineens 100 kilometer omrijden vanwege wegwerkzaamheden in de middle of nowhere. We hebben het benzinestation net gered.
  • Laat mensen weten waar je naartoe gaat, vooral in de outback. In grote delen van het land heb je geen telefoonbereik. Zo kunnen mensen alarm slaan mocht je ergens niet opduiken.
  • Neem voldoende rust tijdens het rijden door. Er gebeuren regelmatig eenzijdige ongelukken doordat mensen te lang door blijven rijden. Je bent geen superman. Neem gewoon je rust. Vooral juist op de immens rechte stukken die na een tijdje best saai worden.
  • Inkoppertje, maar houd je aan de verkeersregels. Er zijn best veel politieagenten in Australië en die geven heel graag boetes voor de kleinste dingen. Wij hadden een keer een politieauto die een tijdje achter ons aan zat, tot we per ongeluk een klein foutje maakten (geen rechterknipperlicht aan voor de derde afslag op een stille rotonde) en hij een reden had om ons staande te houden. Gelukkig geen boete, maar zo doen ze dus gerust. En het belangrijkste: het gaat natuurlijk om jouw eigen veiligheid en die van anderen.
  • Houd rekening met tolwegen. Er zijn er niet veel, maar wel een paar en je rijdt er zo op zonder dat je het snel doorhebt. Vooral rondom Sydney zitten ze. Op deze wegen wordt je kenteken geregistreerd en als je niet binnen een week betaalt, krijg je een boete. Lees hier meer over de tolwegen.
  • Neem een internationaal rijbewijs vanuit Nederland als je gaat rijden. Deze koop je voor € 18,95 bij de ANWB. Het is niet altijd even duidelijk of een internationaal rijbewijs verplicht is in Australië, maar Nederlanders hebben eerder boetes gekregen omdat hun Nederlandse rijbewijs alleen niet voldoende was. Neem het zekere voor het onzekere en haal er gewoon een.
  • Meer veiligheidstips vind je op de website van Queensland Government.

Motor Registry per staat

Wil je meer informatie hebben over een auto kopen in Australië en dan vooral ook per staat? Ga dan zeker even naar onderstaande websites. Hier vind je precies de regels die per staat gelden.

Australia Capital Territory: Access Canberra
New South Wales: Roads and Maritime Services
Northern Territory: Motor Vehicle Registry
Queensland: Department of Transport and Main Roads
South Australia: Transport Vehicle Registration
Tasmania: Transport Tasmania
Victoria: VicRoads
Western Australia: Driver and Vehicle Services

Ik heb mijn best gedaan om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt om een auto in Australië te kopen. Daarin heb ik ook onze eigen ervaringen verwerkt. Wij zijn alleen niet aansprakelijk voor eventuele onjuiste informatie. Zijn er regels veranderd? Laat het ons dan zeker even weten! 

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

7 thoughts on “Een auto kopen in Australië: alles wat je moet weten”

  1. Dank je voor alle informatie. Super duidelijk!
    Dit gaat ons zeker helpen met het aanschaffen van een 4×4.

    Vraagje: Als je al eerder de ‘APK’ hebt laten uitvoeren omdat je niet in NSW was… hoe weet je dan wanneer je een renewal notice krijgt? Of krijg je deze per e-mail?
    Vervolg vraag: En als je de Rego online kunt verlengen, hoe zorg je dan voor het bewijs van renewal + pink slip? Of zijn die automatisch aan je auto gekoppeld en hoef je daardoor deze papieren niet letterlijk te laten zien? (of moet je ze uploaden?)

    Cheers from Sydney!

    1. Hi Marcel,

      Fijn dat jullie er wat aan hebben!

      Een renewal notice wordt opgestuurd naar je postadres. Dit staat los van de APK. Je moet het gewoon als eenjarige herinnering zien om je Rego te verlengen.

      Alles gaat verder digitaal en is aan je auto gekoppeld. Je hoeft dus geen papieren te laten zien van een renewal of pink slip. Gaan jullie een auto kopen met een NSW-kenteken? Let er dan op dat jullie de pink slip (dus APK) ook in NSW moeten regelen. Er zijn een paar garages buiten NSW waar het kan, maar deze zijn behoorlijk prijzig. Anders is je pink slip niet geldig…

  2. Door een kennis ben ik op deze informatie gekomen. En heb die met interesse gelezen. Omdat mijn dochter en ik een vakantie aan het voorbereiden/organiseren zijn naar West-Australië. Voor 1 maand. Inclusief 2 weken outback. Regio Kalgoorlie. Dan lijkt ons het kopen van een auto niet wijs. Wij denken aan het huren van een 4×4. Maar………..het lijkt te zijn dat de meeste verhuurorganisaties GEEN toestemming geven om met hun huurauto de outback in te gaan.
    Onze vraag is dan ook: heeft u misschien ook informatie over het huren van een 4×4, met uiteraard toestemming voor rijden in de outback? Mogelijk een adres in Kalgoorlie? Hopelijk anderszins tips, links die ons op een spoor kunnen helpen?
    Gaby en Willem

  3. Hey Danique,
    Een enorm helpvol blog! Dit heeft me enorm geholpen ter voorbereiding voor het kopen van een auto in Australië, super bedankt daarvoor! Je schrijft je op een hele leuke maar brengt wel alle nodige informatie over. Ohh ja en de Links, enorm handig!
    Als ik mag vragen, hoe hebben jullie het eigenlijk gedaan met voor je adres voor jullie Third-party autoverzekering, gewoon je verblijfplaats van dat moment?
    nogmaals enorm bedankt voor je blog, heeft me echt enorm geholpen!

    1. Hi Stefan,

      Ik ben blij dat je er zoveel aan hebt! Ik durf het niet 100% meer te zeggen, maar volgens mij hebben we het postadres gebruikt dat je ook nodig hebt om je Tax File Number mee aan te vragen. Dan weet je zeker dat je de post ontvangt mochten ze iets sturen vanuit de verzekering.

  4. Hoi.
    ik wil een camper komen die een rego heeft van nsw, maar die wil ik op rego WE zetten,moet ik dan langs de motor registry in perth gaan om hem daat over te zetten?

    1. Hoi Michel,

      Dit durf ik je niet met 100% zekerheid te zeggen, maar volgens mij klopt het wat je zegt. En als het goed is moet je dat binnen 21 dagen regelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Digital Nomad Life‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken en meer wilt reizen. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Jouw enthousiasme en inzichten in de cursus hebben me enorm aangezet en me het zelfvertrouwen gegeven dat ik er 100% voor mag gaan! – Ingrid

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).