Vietnam route: In 4 weken backpacken van zuid naar noord

Route vietnam | Backpacken Vietnam | Route voor vier weken Vietnam | Reisroute Vietnam | Vietnam van zuid naar noord

Vietnam blijft een geweldig land om doorheen te reizen. Maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik er na twee keer reizen een klein beetje een haat-liefdeverhouding mee heb opgebouwd. In 2015 bezocht ik Vietnam voor de eerste keer en vond ik het werkelijk fantastisch. Mijn Vietnam route ging van zuid naar noord en ik had echt de tijd van mijn leven. In 2017 keerde ik onder andere daarom samen met Daan terug. Helaas gooide noodweer roet in het eten. Grote delen van het land waren onbereikbaar, we zagen wat te veel toerisme met een land kan doen en onze reis in Vietnam sloten we af met een flink ongeluk. 

Die tweede keer Vietnam verliep dus niet helemaal soepel. Maar als ik al mijn Vietnam ervaringen bij elkaar stop: ja, dan blijft het een fantastisch land. Het is avontuurlijk maar makkelijk te bereizen, de keuken heerlijk, er zijn bruisende steden te vinden, prachtige natuur en je zult er genoeg andere backpackers of digital nomads leren kennen. Deze Vietnam route voor vier weken is dan ook een combinatie van mijn twee reizen door Vietnam. Nog steeds heb ik niet alles kunnen zien wat ik had willen zien, maar ik zal je zeker ook tips geven voor alternatieve bestemmingen in Vietnam zodat jouw reis wel compleet is. 

Deze route heb ik voor het eerst in 2015 gepubliceerd, maar nu dus herschreven op basis van mijn tweede reis door Vietnam.  

Je Vietnam route bepalen: hoeveel tijd heb je nodig?

Vietnam is hartstikke makkelijk te bereizen en dat komt vooral door de vorm van het land. Het is een smal maar langgerekt land, waardoor bijna iedereen heel simpel van Noord-Vietnam naar Zuid-Vietnam reist of andersom. Onder andere daarom is Vietnam een prima bestemming als je voor de eerste keer gaat backpacken in Azië. Of je daarbij van noord naar zuid gaat of andersom maakt niet veel uit. Zelf vond ik het noorden uiteindelijk mooier, dus mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar van zuid naar noord. 

Wat betreft het aantal weken dat je nodig hebt om te reizen in Vietnam raad ik je zeker minstens vier weken aan. Natuurlijk kan het ook in minder tijd, maar Vietnam heeft immens veel te bieden waardoor je er anders niet aan ontkomt mooie plekken over te slaan. Vergis je ook zeker niet in de afstanden.

Wil je weten hoe het precies met de regenseizoenen zit en daar je Vietnam route op aanpassen? Lees dan vooral het artikel Backpacken in Vietnam: zo start je jouw backpackreis goed. Hierin leg ik alles uit over het klimaat, je visum aanvragen en het vervoer in Vietnam.

Vietnam route voor vier weken

Ho Chi Minh City | Ben Thanh Market | Market Ho Chi Minh City | Saigon | Vietnam

Dag 1 t/m 4: Ho Chi Minh City

Mijn twee reizen begonnen allebei in het heerlijk chaotische Ho Chi Minh City, ook wel bekend onder de oude naam Saigon. Voor Vietnam is het een vrij moderne stad dat veel te bieden heeft.

Een van de dingen die je hier wilt bekijken is het War Remnants Museum. Dat klinkt niet als de leukste bezienswaardigheid in Vietnam om je eerste dag mee te beginnen, maar in mijn ogen is het wel een must do. Hier leer je veel over de Vietnamoorlog, die nog altijd een rol speelt in het dagelijks leven van veel Vietnamezen. Bezoek de volgende dag dan ook meteen de Cu Chi-tunnels een stuk buiten de stad om een compleet beeld te krijgen.

Wat er nog meer te doen is in en rondom Ho Chi Minh City? Bezoek de Bay Then Market voor souvenirs en lekker eten, ga naar de avondmarkt in District 1 of drink een cocktail op een rooftopbar zoals Skydeck Bar. Of boek een tour naar het indrukwekkende Mekong Delta waarbij je over rivieren vaart en langs drijvende markten en prachtige rijstvelden gaat.

Accommodatie: Ho Chi Minh City is ook een heel populaire stad onder digital nomads. Het is er goedkoop, er is snel internet te vinden en genoeg te beleven. District 1 is de meest populaire en levendige wijk van Saigon waar van alles te doen is en waar veel toffe accommodaties zitten. Het Sigoong Hostel is er daar een van. Dit moderne hostel is comfortabel, mooi opgezet en ideaal om je eerste dagen in Vietnam door te brengen. Of bekijk hier het overige aanbod voor District 1.

Phu Quoc Island | Route Vietnam | Backpacken Vietnam | Phu Quoc Route

Dag 5 t/m 7: Phu Quoc Island

Phu Quoc Island is zo’n voorbeeld van wat te veel toerisme met een plek kan doen. Het eiland is de laatste jaren razend populair geworden want het heeft alles wat je van een tropisch eiland kan verwachten: azuurblauw water, stranden, palmbomen en een goede vibe. Maar al dat succes heeft ervoor gezorgd dat er gigantische resorts gebouwd worden waarvoor de locals en al dat moois moeten wijken. Het resultaat is dat de schoonheid en de goede sfeer van het eiland juist beginnen te verdwijnen.

Moet je Phu Quoc Island daarom overslaan op je Vietnam route? Niet per se, je moet alleen weten waar je wél wilt zijn en een goede accommodatie vinden (ik zou dus eigenlijk aanraden om de resorts hier over te slaan en liever voor een slaapplek te kiezen dat nog wordt gerund door locals). Voor ons was dat niet het drukke Duong Dong, maar juist het rustige Ong Lang Beach. Duong Dong is overigens wel gezellig om een avond naartoe te gaan en hier zijn de meeste hostels te vinden. Haal dan vooral ook kokosijs op de markt!  

Huur overdag een scooter en ontdek zelf het eiland. Met name in het noorden zijn er gelukkig nog weinig toeristen te vinden en hier leven de locals van de visvangst. Je krijgt hier een goed beeld van hun leven zonder al te veel toeristen en dat is best bijzonder om te zien. 

Accommodatie: Zelf hebben wij een fantastische tijd gehad in het supereenvoudige maar altijd gezellige en kleinschalige Island Life Hostel bij Ong Lang Beach. Ze zijn in het regenseizoen helaas gesloten, maar hier kun je ook voor andere accommodaties op Phu Quoc kijken.

Mui Né | Fairy Stream | Vietnam | Route Mui Né

Dag 8 & 9: Mui Né

Vanuit Phu Quoc zul je weer terug naar Ho Chi Minh City moeten gaan om verder te reizen. De volgende bestemming: Mui Né. (Als je vanuit Cambodja komt kun je overigens ook eerst naar Phu Quoc Island gaan en daarna naar HCMC. Dat bespaart je een hoop tijd.)

Mui Né is van oudsher een vissersdorpje dat vooral heel populair is onder kitesurfers, vanwege de wind die er altijd lijkt te waaien. Daarnaast is een van de populairste activiteiten onder backpackers het lopen door de Fairy Stream. Hier loop je op blote voeten door een stroompje water, omringd door rode duinen, rotsen en hier en daar een palmboom.

Breng rondom Mui Né ook een bezoek aan de rode en witte zandduinen. Ik vond het erg bijzonder om ineens gigantische duinen te zien na maanden omringd te zijn geweest door een groen landschap. En je kunt er ook sandboarden. Bezoek ook de bijzondere ronde vissersboten aan de kust. 

Accommodatie: Zelf sliep ik, net als de meeste andere backpackers, aan het populaire East Ham Tien Beach. Hier zijn volop gezellige en kwalitatief goede hostels, hotels en restaurants te vinden. Sommige zelfs met een zwembad erbij. Je kunt hier het aanbod voor East Ham Tien Beach bekijken

Canyoning Da Lat | Activiteit Da Lat | Actief Vietnam | Reizen in Vietnam

Dag 10 & 11: Da Lat

Tijd voor wat actie! Da Lat is waar de actie echt begint. De reden waarom je als backpacker graag naar Da Lat wilt, is canyoning. Inderdaad: abseilen vanaf watervallen, klimmen tegen rotswanden, vanaf metershoge rotsen het water in springen en door rivieren glijden. Ik heb nog nooit in mijn leven zo veel adrenaline in mijn lichaam gehad. 

Is dit voor jou iets te veel actie? Het is ook heel tof om hier een scooter te huren (of jezelf te laten rijden met Easy Riders, een bedrijf dat jou de mooiste plekken laat zien) en lekker door de omgeving te rijden. Hoogtepunten zijn de watervallen van Dalat, waaronder de mooie Pongour Falls en Elephant Falls.

Accommodatie: Veel hostels in Da Lat zijn echte familiebedrijven, waardoor er vaak gezellige avonden worden gehouden inclusief Vietnamees diner. Goede hostels hiervoor zijn Cozy Nook Hostel en Dalat Family Hostel. Leuk als je alleen reist! Bekijk ook hier de rest van het aanbod in Da Lat.  

Hoi An | Vietnam | Midden-Vietnam | Sfeervol Hoi An

Dag 12 & 13: Hoi An

Over Hoi An hoor ik nog wel eens wisselende verhalen. De een vindt het fantastisch, de ander helemaal niets. Ik behoor tot de groep die het fantastisch vindt. Waarom? Ondanks de toeristische drukte hangt er een enorm goede sfeer en de stad ziet er nog authentiek en sfeervol uit. Het is een van de weinige plekken in Vietnam dat niet verwoest is in de oorlog. Hierdoor staan veel historische gebouwen nog overeind en staat Hoi An op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De straten hangen vol met lampionnen die in de avond nog wat meer sfeer geven. 

Zelf vond ik het hier het fijnst om lekker door de straten te slenteren. Hoi An is daarnaast ook bekend vanwege de vele kleermakers in de stad die heel goedkoop kleding op maat voor je kunnen maken. Het strand ligt ook op een steenworp afstand. 

Accommodatie: In Hoi An zijn naast hostels ook veel gave hotels te vinden voor een klein prijsje. Wil je een keer wat luxer slapen? Kijk dan eens naar het Acacia Heritage Hotel, inclusief ontbijt en een zwembad. Liever toch wat anders? Bekijk dan hier het aanbod voor Hoi An. 

Hai Van Pass | Hué | Hoi An | Vietnam

Dag 14 & 15: Hué

Om heel eerlijk te zijn hoef je Hué als stad zelf niet echt te bezoeken. Wat wel echt een avontuur is in Vietnam en zeker op je lijstje zou moeten staan, is de Hai Van Pass. Deze weg ligt tussen Hoi An en Hué in en staat bekend als een van de mooiste routes wereldwijd en kun je zelf met een scooter (motor) rijden. 

Heb je geen rijervaring? Dan kun je met een organisatie als Easy Riders Vietnam alsnog deze indrukwekkende tocht langs de kust en door de bergen maken. 

Als je dan toch in Hué bent, bezoek dan wel de ‘Verboden Stad’ Tu Cam Thanh en de Thien Mu Pagode om een stukje historie mee te krijgen. Wat de laatste jaren ook populair onder backpackers is geworden, is het verlaten pretpark Ho Thuy Tien. Het schijnt alleen niet altijd makkelijk te zijn om er binnen te komen. 

Accommodatie: Ik sliep zelf in het belachelijk goedkope, maar superschone en kwalitatief goede Sunshine Hostel. Ze hebben hier ook privékamers voor als je als stel rondreist. 

Phong Na | Backpacken Phong Na Vietnam | Route Phong Na

Dag 16 & 17: Phong Nha-Ke Bang National Park

Misschien wel een van mijn favoriete bestemmingen in Vietnam: het Phong Nha-Ke Bang National Park. Het is hier nog vrij rustig wat toerisme betreft, en de natuur zo mooi. Het is heerlijk om een scooter te huren en rond te rijden langs de krijtstenen rotsen, de jungle en grotten te bezoeken.

Om op je Vietnam route te zetten: de Paradise Cave en Dark Cave. Deze grotten zijn makkelijk zelf te bezoeken of te boeken door middel van een tour. Paradise Cave is een prachtige grot om vanbinnen te bekijken en bij Dark Cave kun je onder andere ziplinen en zwemmen in de grot zelf. Stoer!

Accommodatie: Phong Nha Coco House met uitzicht over de rivier is de plek waar jij graag wilt slapen als je een rustig verblijf wilt. Op zoek naar wat meer drukte en gezelligheid? Easy Tiger Hostel is dé plek voor backpackers! 


Dag 18 t/m 20: Hanoi

Hanoi ligt in het noorden van Vietnam en is vaak het beginpunt voor mensen die juist van het noorden naar het zuiden reizen. Het is ook vaak de uitvalsbasis voor gebieden als Sapa en Halong Bay. Hanoi heeft als stad zelf ook genoeg leuks te bieden. Het is alleen al een sensatie om door de straten te slenteren en alles te bekijken. De stad is heel bijzonder opgebouwd en je vindt er bijvoorbeeld straten met tientallen winkels waar ze allemaal dezelfde producten verkopen.

Als je naar Hanoi gaat, bezoek dan onder andere het Hoan Kiem Lake, het Ho Chi Minh Mausoleum en de Hanoi Train Street. Ook Hanoi is overigens een razend populaire plek onder digital nomads. 

Accommodatie: Old Quarter is onder backpackers het favoriete gedeelte van de stad om te slapen. Het is er reuzegezellig en de Bia Hoi Corner is een prima plek voor een heel goedkoop biertje. Bekijk hier het aanbod voor Old Quarter in Hanoi. 

Sa Pa Vietnam | Bezoek Sa Pa zelf | Backpacken Sa Pa

Dag 21 t/m 23: Sapa

Sapa (of Sa pa) is zo’n bestemming in Vietnam die je eigenlijk niet wilt overslaan, maar ga er wel in de goede periode naartoe. Het gaat hier vooral om de prachtige rijstvelden (bij ons waren ze gortdroog) en de mensen die hier wonen. Je kunt een meerdaagse tour boeken waarbij je door de omgeving wandelt en in homestays slaapt. Je kunt ook een taxi pakken vanuit Sapa Town en op eigen houtje een homestay regelen en zelf door de omgeving wandelen. Ik heb het op beide manieren gedaan en heb van allebei genoten! 

Accommodatie: Wij sliepen een aantal dagen in Stunning Homestay. De homestay lag op een goede locatie en de eigenaren waren ontzettend vriendelijk en behulpzaam. 

Halong Bay | Cat Ba Island | Backpacken Halong Bay

Dag 24 t/m 27: Halong Bay

De laatste en misschien wel meest populaire bestemming op je Vietnam route is Halong Bay. Het is ook echt wel indrukwekkend om te zien. Op een boot vaar je langs tientallen krijtstenen rotsen die uit de oceaan steken, zie je apen over eilanden slingeren en kun je snorkelen of kanoën door grotten.

Halong Bay is op heel veel manieren te boeken en vanuit verschillende plekken zijn er tours te regelen. Dat heb ik de eerste keer ook gedaan, maar de tweede keer zijn wij vanuit Hai Phong naar Cat Ba Island gereisd. Veel goedkoper en Cat Ba Island is ook echt een leuke bestemming. Je kunt hier onze 3-daagse reisroute voor Cat Ba Island lezen als je Halong Bay ook op deze manier wilt bezoeken.

Accommodatie: Cat Ba Island kent niet veel bijzondere, maar wel heel goedkope accommodaties. Wij sliepen al in een ruime privékamer voor € 2,- per persoon. Je kunt hier de accommodaties voor Cat Ba Island bekijken. 

Zonsondergang Phu Quoc

Voeg deze bestemmingen nog toe als je langer de tijd hebt

Wat ik al zei: Vietnam heeft enorm veel te bieden. Er zijn daarom nog steeds plekken die ook wij niet gezien hebben, maar wel geweldig mooi schijnen te zijn. Voeg daarom vooral deze bestemmingen op je Vietnam route toe als je langer de tijd hebt of andere plekken overslaat. 

Ninh Binh: Eventueel als alternatief voor Phong Nha kun je naar Ninh Binh gaan. Bij Ninh Binh gaat het om het platteland, waar je langs rijstvelden en kalkstenen rotsen kunt rijden. Ook kun je een boottocht maken door het prachtige Tam Coc of Trang An.

Bian Gioc Waterval: De mooiste waterval van Vietnam is voor velen de Bian Gioc Waterval bij de Chinese grens. Google vooral en je ziet waarom!

Bai Tu Long: Een mooi alternatief voor Halong Bay. In Bai Tu Long is het een stuk rustiger, wel is het prijziger.

Nha Trang: Juist niet om toe te voegen maar over te slaan: Nha Trang. Nha Trang zul je op je zoektocht naar bestemmingen in Vietnam ongetwijfeld tegenkomen. Maar zoals bijna iedereen zegt: sla deze plaats lekker over. Tenzij je van een volgebouwde stad houdt waar het Russisch de tweede taal is.

Leef ook als digital nomad!

Wil je alle vrijheid hebben om te werken en te leven waar jij dat wil? Download dan mijn gratis e-book en leer in 6 stappen hoe je begint met locatie-onafhankelijk werken.

Cover gratis e-book locatie-onafhankelijk werken

Laat je verder inspireren

9 thoughts on “Vietnam route: In 4 weken backpacken van zuid naar noord”

  1. Leuk verhaal! Vraag me wel af hoe lang jij bij elk plaatsje geweest bent? Je gaf aan dat je 4 weken rond bent gaan reizen… in december ga ik zelf ook deze reis doen. Kan je hier wat meer over zeggen? Wat raad jij bijvoorbeeld aan? En zijn excursies echt zo duur naar Halong Bay? Zie echt prijzen van 200 dollar voorbij komen…

    Ciaoo!

    1. Over het algemeen ben ik overal twee tot drie dagen gebleven. In Sa Pa weer iets langer en ik was dus ook wat kwijt tijd omdat ik continu terug naar Hanoi moest. Maar het is net wat je fijn vindt en welke plek je bevalt!

      Excursies naar Halong Bay zijn jammer genoeg best duur ja. Maar ook hier geldt weer: waar ben je precies naar op zoek? Als je met die tocht meegaat van 200 dollar kom je op een echt partyboot terecht wat niet iedereen waardeert. Er zijn ook goedkopere tochten die wat relaxter zijn. Ik zou alleen niet een te goedkope tocht nemen, want daar heb ik toch wel wat horrorverhalen over gehoord… Eventueel kun je zelf ook naar de kust gaan en daar ter plekke wat regelen!

    1. Leuk dat je mijn blog gevonden hebt! Ik weet niet meer precies wat de naam was. Als ik jou was, zou ik er eentje boeken die qua prijs een beetje in de middenklasse ligt. Als je de duurste neemt, kom je echt op een booze cruise terecht en gaat het alleen maar om het drinken… Aan de andere kant heb ik ook weer van mensen gehoord, die de goedkoopste tour hadden genomen, dat ze echt op een soort horrorboot terechtkwamen :-). Ik zou dus vooral niet voor de duurste maar ook niet de goedkoopste gaan, dan zit je denk ik wel goed.

  2. Gave reis heb je gemaakt! En een toffe website! Heb ook even gelezen wat je in Cambodja en Laos hebt gedaan :) Over twee weken zit ik in Vietnam en daarna de buurlanden! Dus hier heb ik veel aan, thanks! Keep up the good work :)

    1. Aaah that’s I shame! I have just been to Nha Trang for a stop over for two hours and was honestly glad I never stayed there longer… Shame you missed Sapa, but I bet you have still seen a lot of amazing places around there!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mijn naam is Danique en reizen is wat ik het allerliefste doe! Daarom heb ik er ook voor gekozen om locatie-onafhankelijk te ondernemen. Ik help jou ook om meer vrijheid en avontuur in je leven te creëren.

OVER DANIQUE

Volg mijn cursus

Leer in de online cursus ‘Werk locatie-onafhankelijk en voel je vrij!‘ hoe je overal ter wereld je geld kunt verdienen en een lifestyle als digital nomad creëert. Een praktische cursus voor iedereen die locatie-onafhankelijk wilt werken. Nu voor slechts € 197,-! (excl. btw)

Bestel mijn boek

‘Superspannend verhaal voor avontuurlijke meiden!’ – MeidenMagazine

Laatste blogposts

Scroll to Top

Ben jij er klaar voor om te werken als digital nomad?

Doe dan mee aan de online cursus 'Leer locatie-onafhankelijk werken'. Reis meer, geniet meer en voel je vrij! Nu voor de pilotprijs van slechts € 79,- (excl. btw).