Europa Spanje Travel Travel Diary

TRAVEL / Spanje: Sprookjesstad Ronda in Andalusië

10 augustus 2014

Wat is Andalusië een prachtig gebied in Spanje! Deze zomer mocht ik voor de eerste keer kennismaken met dit mooie deel in het mediterrane land. Tijdens de week die ik doorbracht in Málaga, besloot ik om ook eens een dag naar een andere plek toe te gaan. Het werd uiteindelijk Ronda, een adembenemende stad…

Even heb ik eraan getwijfeld om naar Granada of Sevilla te gaan en zelfs Tangier (Marokko) is door mijn hoofd geschoten, maar mijn vakantie stond vooral in het teken van uitrusten en zo verkoos ik Ronda boven de grote stad. Niet al te ver om te reizen vanaf Málaga en hopelijk zou het toch de moeite waard zijn. En dat was het zeker.

Adembenemend Ronda

Heel even dacht ik spijt te krijgen van mijn keuze. Hoewel de omgeving tijdens de busreis geweldig om te zien was (al moet ik toegeven dat ik ook genoeg níet heb gezien. Ik kan er niets aan doen, maar ik val gewoon in slaap in een bus, hoe hard ik ook probeer om wakker te blijven!), was de entree van de stad nu… mwah, niet zo denderend. We reden een busstation in en om mij heen zag ik niet direct iets bijzonders. Maar goed, eerst zien en dan pas oordelen. Dus stapte ik vol goede moed de bus uit en begon ik te lopen.

Eenmaal een paar straten verder liep ik het park in aan de Calle Virgen de la Paz, een niet al te groot park waar op dat moment een marktje te vinden was. Gelukkig, wat schaduw! In Málaga vond ik het al aardig warm met temperaturen van rond de 28 graden, maar hier was het maar liefst 37 graden. In de verte zag ik de heuvels al rijzen achter een gietijzeren hek. Gek gezicht, achter je ligt de stad en voor je kijk je ineens een vallei in. Het park stopte dan ook abrupt. Maar wat een prachtig uitzicht heb je daar!

De nieuwe brug

Hier ben ik wel even een tijdje blijven staan om van het uitzicht te genieten, er viel zo veel moois te zien. Vervolgens ben ik via Paseo de Blas Infante naar de Plaza España gelopen en de Nieuwe Brug (Puente Nuevo). Het park was ook echt prachtig om te zien. Het bestond voor een deel uit Japanse bomen, er speelden muzikanten bij een muziekkapel en ja, het uitzicht was gewoon geweldig. Om de paar meter stond ik weer stil om van de omgeving te genieten.

Maar toen ik eenmaal bij de Nieuwe Brug uitkwam, viel mijn mond pas echt open. De Nieuwe Brug verbindt twee delen van de stad met elkaar, en onder de brug bevindt zich de El Tajo Canyon, een kloof van zo’n 120 meter diep waar een rivier stroomt en een waterval te zien is. Het was zo diep dat het mij niet eens lukte om het goed met mijn camera vast te leggen, maar wat een adembenemend uitzicht!

Wauw! Hierna wist ik al zeker dat Ronda de moeite waard was geweest. Ik zou nog meer van de stad gaan zien, maar dit is een beeld dat ik nooit meer zal vergeten.

Ook naar Ronda?

Ronda heeft natuurlijk nog veel meer te bieden (tapas! historie! cultuur!)  dan deze spectaculaire uitzichten, al zou dat alleen al genoeg reden zijn om zeker te gaan. Wil je ook naar Ronda toe? Je vindt Ronda op zo’n honderd kilometer ten westen van Málaga, in het uiterste zuiden van Spanje. Je kunt er uiteraard zelf naartoe gaan met een huurauto, of net als ik een tour boeken met een bus. Ook het openbaar vervoer is een prima optie voor een dagtrip naar deze historische stad.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Laura 6 augustus 2014 at 15:32

  Wauwie, ziet er mooi uit!

  • Reply admin 14 augustus 2014 at 07:57

   Ja, hè!

 • Reply Marcella 7 augustus 2014 at 20:30

  Mooi beschreven, je maakt me nieuwsgierig! Ik ben alleen in Barcelona geweest, maar zo te lezen moet ik absoluut nog eens naar Ronda!

  • Reply admin 14 augustus 2014 at 07:57

   Ik vond het een prachtige plaats! Al is het wel meer iets voor een dagje, hoor ;). Maar er zijn genoeg leuke grote steden in de buurt!

 • Reply Sandra 15 augustus 2014 at 16:42

  Ik vond Ronda ook prachtig, bijzondere stad zo op die kliffen. Maar ook Sevilla en Granada (zéker het Alhambra) zijn een reden om nog een keer terug te gaan naar Andalusië hoor!

  • Reply Danique 17 augustus 2014 at 07:45

   Ik wil ook zeker nog een keertje terug! Het was voor mij de eerste keer dat ik in die omgeving was, maar vond het er prachtig.

  Leave a Reply