Lifestyle Personal

INSPIRATION / Blog: Waarom ik mijn blog veranderd heb

31 december 2016
Blog Rocky Mountains USA

Het voelt als de dag van gisteren dat de eerste letters over het beeldscherm van mijn laptop heen schoten. Vol enthousiasme begon ik mijn blog My Travel Journal. Met een grote reis in het vooruitzicht wilde ik mijn verhalen levend maken. Levend voor familie en vrienden thuis in Nederland. Zodat zij ook een stukje van de wereld mee zouden krijgen. Een stukje van mijn leven op dat moment. En zodat ze wisten dat alles goed ging. Dat ik met heel mijn hart genoot van alles wat ik meemaakte.

Sinds die tijd schreef ik nogal onregelmatig over mijn reisavonturen- en dromen. Soms een paar keer in de week. Soms zelfs maar een enkele keer per maand. Een keer zelfs maandenlang niet. Mijn persoonlijke leventje thuis slokte mij op en alle reisavonturen- en herinneringen werden in een kastje opgesloten in mijn hoofd. En kwamen daar voorlopig niet uit. Maar ik miste het schrijven. Het vertellen van verhalen en het wegdromen bij foto’s. Van het terugdenken aan fantastische plekken waar ik ben geweest, bijzondere mensen die ik heb ontmoet, maar ook van het maken van nieuwe reisplannen en wegdromen over toekomstige bestemmingen. Dus op het moment dat ik besloot om weer te gaan reizen – voor een langere tijd deze keer én samen – wist ik dat ik zoveel mogelijk letters op papier wilde zetten als ik maar kon.

Inspiratie om te schrijven

Maar op de een of andere manier voelde het schrijven als een zware last. Ik wilde het wel, maar tegelijkertijd ook niet. Ik was weer aan het reizen, maar had geen idee waarover ik moest schrijven. De nare gedachte dat schrijven misschien niet meer voor mij weggelegd was woedde als een wervelstorm door mijn hoofd. Maar dat was het probleem niet. Ik hou van schrijven. Dat ik op dat moment in een nogal verlaten omgeving in Australië woonde, lange dagen werkte en bijna geen internetverbinding had, hielp ook niet echt mee om mijn blog levend te houden. Het gaf mij wel de tijd om na te denken. Wat wilde ik nu precies met mijn blog? Niet schrijven maakte mij onrustig, ongelukkig. Dat was ergens een goed teken! Maar waar was de inspiratie om te schrijven naartoe gegaan?

Het duurde niet lang voordat ik wist waar het probleem lag. Toen ik met My Travel Journal begon deed ik dat vooral om mijn vrienden en familie op de hoogte te houden van mijn avonturen. Maar hoe vaker ik schreef, hoe liever ik ook andere mensen wilde bereiken. Waardoor ik op een andere manier begon te schrijven. Mijn blog werd een onsamenhangend geheel. Het werd verwarrend voor mijzelf en ik gok ook voor anderen. Ik raakte de weg kwijt. Ik had geen idee meer welke kant ik nu eigenlijk op ging en verloor compleet mijn focus. Schreef elke keer eigenlijk maar lukraak wat, zonder er tevreden over te zijn.

Voor wie schrijf ik?

Vragen schoten door mijn hoofd heen. Wilde ik alleen voor mijn familie en vrienden blijven schrijven? Om ze te laten weten dat alles goed gaat, waar ter wereld ik ook ben? Of wil ik meer mensen bereiken? Of schrijf ik puur en alleen voor mijzelf? Wil ik andere mensen motiveren om ook te reizen? Ze informatie geven over de mooiste bestemmingen? Of wil ik juist prachtige reisverhalen schrijven met sprankelende woorden, omdat ik dat het liefst doe en andere mensen daar graag in meeneem. Wil ik in het Engels of in het Nederlands schrijven? Want beide talen hebben zijn voor- en nadelen. Of allebei. Het werden te veel vragen en ik besloot een stapje terug te nemen en eerst eens goed na te denken over wat ik nu wilde.

Opnieuw beginnen

Dus op het moment dat ik samen met mijn vriend op een boerderij in New South Wales zat, omgeven door niets anders dan graanvelden en een enkele boom, dacht ik na. Soms moet je gewoon even een stap achteruit doen om weer vooruit te kunnen gaan. Wat was het fijn om eens goed na te denken. Om een plan te maken. Om op papier te zetten wat ik nu eigenlijk wil. Om een beeld in mijn hoofd te krijgen. Ik kwam ook tot de conclusie dat mijn vorige blog niet helemaal meer bij mij paste. Dat ik mij stoorde aan kleine dingen. Het niet meer eens was met beslissingen die ik zelf eerder heb genomen. Zoals mijn blognaam. Want dit is een reis die ik tenslotte niet meer alleen maak, maar samen.

En daarom besloot ik om voor een nieuwe start te gaan. Een nieuwe reis, een nieuwe blog. Nog wel een beetje van hetzelfde, maar een tikkeltje anders. Ik heb weinig aan de vormgeving gedaan, maar alles wel even wat kleurrijker gemaakt. Ik heb uren in de bibliotheek van Adelaide gewerkt om van alles en nog wat te verbeteren op de achtergrond. En ik heb geschreven. Een heleboel geschreven. Ik heb dan wel even stilgestaan, maar het gevoel dat ik weer iets kan opbouwen met een goede basis voelt zoveel beter dan maar wat aanmodderen. Ik heb weer frisse energie, nieuwe ideeën en heb mijn focus weer gevonden. En ik hoop dat jij gaat genieten van alle verhalen die gaan komen.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Shirley 31 december 2016 at 21:12

  Ik zal ongetwijfeld genieten van de verhalen die komen, maar belangrijker is dat jij dat doet :-) op naar een mooi 2017.

  • Reply Danique 23 januari 2017 at 12:47

   Dank je wel!

 • Reply Evelyn 14 januari 2017 at 18:37

  Ik ken het gevoel helemaal. Ben je er alleen uitgekomen door een nieuwe blog te starten?

  • Reply Danique 23 januari 2017 at 12:47

   Deels! Ik heb eerst voor mijzelf goed opschreven wat ik nu graag wil, waarover ik wil schrijven, welke tone of voice etc. Vervolgens ben ik ook pagina’s gaan aanpassen en de layout. Werkt erg verfrissend :).

  Leave a Reply