Australië Travel Tips

TRAVEL TIPS / Een Working Holiday Visa Australia aanvragen

20 maart 2017
Working Holiday Visa Australia

Droom je ervan om te reizen en tegelijkertijd flink wat geld te verdienen? Vraag dan een Working Holiday Visa Australia aan, want Australië is dé plek om dat te doen! Het is niet alleen een prima land voor waanzinnige road trips en andere fantastische activiteiten, maar het is ook een van de beste plekken wereldwijd om je spaarrekening eens flink te laten groeien.

Australië staat bekend als een van de beste landen om als backpacker geld te verdienen. Het dagelijks leven is over het algemeen wat duurder dan in Nederland, maar het uurloon ligt ook een stukje hoger. Als jij op zoek gaat naar de juiste baantjes, kun je vrij gemakkelijk tussen de $ 20,- / $ 25,- AUS per uur verdienen (wat tussen de € 14,- en € 18,- ligt, afhankelijk van de koers). Als je dan ook nog een flink je handen uit de mouwen steekt en net als veel andere backpackers tussen de 40 en 70 uur per week werkt, snap je wel dat het geld lekker binnenstroomt. Je moet er wat voor doen, maar daarna heb je aardig wat geld gespaard om weer verder te kunnen reizen! Een Working Holiday Visa Australia kan dus een prima manier zijn om een backpackavontuur mee te beginnen.

Voorwaarden aanvragen Working Holiday Visa Australia

Uiteraard gaat het aanvragen van een Working Holiday Visa Australia niet zomaar en zijn er een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen:

→ Je moet tussen de 18 en 30 jaar zijn tijdens het aanvragen van je visum. Het is mogelijk om je visum aan te vragen op je 30ste en er gebruik van te maken op je 31ste. (De overheid overweegt deze leeftijd aan te passen naar 35. Dit is vooralsnog NIET doorgevoerd.)
→ Tijdens het aanvragen mag je nog NIET in Australië zijn op een ander visum.
→ Je hebt een paspoort nodig dat nog minstens zes maanden geldig is na vertrek uit Australië. (Als je een nieuw paspoort nodig hebt, vraag deze dan aan voor je je visum aanvraagt!)
→ Je mag niet eerder een werkvisum hebben gehad voor Australië.
→ Op het moment dat je Australië binnenkomt, moet je $ 5000,- AUD tot je beschikking hebben. Dit mag ook een bedrag in euro’s zijn, als het maar overeenkomt met $ 5000,- AUD.
→ Je moet genoeg geld hebben om een vliegticket te kunnen boeken om het land uit te gaan zodra je visum verlopen is.
→ Je mag geen (afhankelijke) kinderen meenemen op een Working Holiday Visa Australia.

Wat je mag met een Working Holiday Visa Australia

Een Working Holiday Visum geeft je dus de mogelijkheid om te werken en te reizen in Australië, maar ook daar zijn een paar voorwaarden aan verbonden:

→ Je mag met je visum twaalf maanden in Australië blijven. Deze periode kan eventueel verlengd worden met een toeristenvisum of een tweede Working Holiday Visa, waarvoor extra regels gelden.
→ Je mag alle twaalf maanden werken, waarvan maximaal zes maanden bij dezelfde werkgever.
→ Je mag tot maximaal vier maanden studeren.
→ Australië kun je in en uit gaan wanneer je wilt op het moment dat je visum in is gegaan. Wil je twee weken vakantie vieren op Bali? Geen probleem! Houd er alleen rekening mee dat je visum wel gewoon door blijft lopen en niet verlengd wordt.
Working Holiday Visa Australia

Waar je Working Holiday Visa Australia aanvragen

Er is maar één plek waar je je visum moet aanvragen en dat is op de website van de Australische overheid. Als Nederlander of Belg moet je een Working Holiday Visa subclass 417 aanvragen. Dit visum kost $ 440,- AUD. De overheid is ermee bezig om de prijs in 2017 te verlagen naar $ 390,- AUD, maar vooralsnog is deze wijziging niet doorgevoerd.

Als je op Google zoekt komt je ontzettend veel andere websites tegen waar je ook je visum kunt aanvragen. Dit zijn bedrijfjes die je helpen met het aanvragen en daarvoor betaal je uiteraard kosten. Ik kan je alleen maar afraden om dit te doen. Het aanvraagproces is echt niet moeilijk en uiteindelijk moet je dezelfde gegevens afstaan aan zo’n bureau. Dan kun je beter je geld bewaren voor in Australië!

Wachten op goedkeuring

Zodra je je Working Holiday Visum hebt aangevraagd, begint het wachten. Je kunt heel veel geluk hebben en binnen een paar minuten al antwoord krijgen, maar soms duurt het wat langer. Volgens de website van de overheid krijgt 75% goedkeuring binnen twee weken. 90% krijgt goedkeuring binnen vijf weken. In andere gevallen kan het langer duren, bijvoorbeeld als je een strafblad hebt en een politierapport moet aanvragen.

Mijn vriend was een van de gelukkigen en binnen een paar minuten wist hij dat hij naar Australië kon gaan. Op het moment dat je aanvraag voor een Working Holiday Visa Australia goedgekeurd wordt, heb je een jaar de tijd om Australië binnen te reizen. Zodra je Australië binnenkomt, wordt je visum geactiveerd en is het twaalf maanden geldig. Het mailtje dat je krijgt met de bevestiging dat je aanvraag is goedgekeurd, is een automatische reply. Eerlijk gezegd is deze mail niet altijd even duidelijk en makkelijk te missen. Als afzender staat er namelijk auto-letter-generator. Als je visumaanvraag is goedgekeurd, staat er als onderwerpregel naast je naam en aanvraagnummer: IMMI Grant Notification. Het kan soms gebeuren dat dit mailtje in je spambox belandt, dus houd deze ook in de gaten!

Medische keuring

Ik had iets minder geluk en kreeg ‘pas’ na drie dagen een reactie: ik moest eerst een medische keuring krijgen voordat ze verdergingen met het proces. Het jaar daarvoor was ik namelijk vier maanden in Zuidoost-Azië geweest en bij een verblijf van drie maanden of langer in zogenoemde risicolanden heb je kans dat je eerst een medische keuring moet krijgen. Er is maar één dokter in Nederland die deze keuring mag doen en dat is dokter Ritz in Amsterdam. Ik maakte een afspraak en een week later kon ik gelukkig al terecht, maar soms kan het langer duren voordat er een plek beschikbaar is. Weer een week later had ik een mail in mijn inbox: mijn aanvraag was goedgekeurd!

Het nadeel van een medische keuring is dat het je uiteraard extra geld kost. Ik was rond de € 240,- kwijt voor een algemene keuring, longfoto en mijn reiskosten naar Amsterdam. Van tevoren wist ik al dat de kans heel groot was dat ik deze keuring moest doen, dus het kwam niet bepaald als een verrassing. Denk er overigens niet aan om je reisverleden NIET aan te geven om zo de keuring  en extra kosten te omzeilen. Als ze erachter komen dat je onjuiste informatie hebt aangeleverd, ben je verder van huis (of misschien kan ik beter zeggen: dan blijf je zeker weten thuis).

En nu op reis!

Is je visumaanvraag goedgekeurd? Yes! Er staat je een ontzettend tof avontuur te wachten! Nu is het tijd om je vliegticket te boeken en voorbereidingen te treffen voor het grote avontuur. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Working Holiday Visa Australia

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Manou 20 maart 2017 at 18:00

  Super handige blog! Vraagje, ik ga eind mei beginnen met een wereldreis. Ik ga eerst (ongeveer) 4 maanden reizen door zuid oost azie en daarna naar Australië. Alleen is het handiger om nu al mijn work holisay visum aan te vragen of een ruim maand van te voren in Azie?

  • Reply Danique 20 maart 2017 at 18:58

   Hi Manou! Persoonlijk zou ik hem alvast in Nederland aanvragen, vlak voordat je naar Azië vertrekt. Zodra je aanvraag wordt goedgekeurd, heb je een jaar de tijd om Australië binnen te gaan, dus ruim de tijd zou ik zeggen! Als je hem in Azië aanvraagt, heb je kans dat je een medische keuring moet ondergaan (als je langer dan drie maanden er zit) en dat je aanvraag langer duurt. Al is het nooit een straf om iets langer in Azië te blijven ;).

 • Reply Kyara Esteva 21 maart 2017 at 19:18

  Hoi Manou. Wat een onwijs handige tips geef je! Handig om alvast te weten aangezien ik ook wat reisjes aan het plannen ben..

 • Reply Kyara Esteva 21 maart 2017 at 19:19

  Ik bedoelde natuurlijk hoi Danique haha!

 • Reply Yvanna Karsten 22 maart 2017 at 18:53

  Hee Danique, handige en mooie blog! Erg duidelijk! Nu zit ik er aan te denken om hem aan te vragen aangezien ik vanaf april 3-4 maanden wil werken en reizen, maar nu is mijn vraag, als ik in de toekomst besluit om dit nog een keer te doen, Is het dan niet meer mogelijk aangezien ik dan al eerder een holiday work visa heb aangevraagd?
  Ben benieuwd!

  • Reply Danique 22 maart 2017 at 21:11

   Hi Yvanna! Je kunt een tweede Working Holiday Visum aanvragen maar daar zit wel de regel aan verbonden dat je 88 dagen farm work in Australië moet doet (ik ga hier binnenkort een blogje over schrijven ;)). Pas als je dit gedaan hebt, kom je ervoor in aanmerking. Als je nu dus 3-4 maanden gaat, wordt het misschien krap om die 88 dagen te halen en als je ze niet haalt, mag je geen Working Holiday Visum meer aanvragen in de toekomst. Is het niet een idee om nu op een toeristenvisum te gaan of langer te gaan zodat je je 88 dagen kunt halen?

 • Reply Marise 20 mei 2017 at 03:18

  Hallo Danique,
  Mijn dochter gaat eind augustus naar Australië. Bij het aanvragen van het work & holiday visum lopen we op een graag vast. Op dit moment zit zij voor een half jaar in Amerika. Ze komt begin juli terug naar Nederland. Bij de visumaanvraag kun je echter geen data in de toekomst plaatsen. Kan ik dan zonder problemen vandaag als terugkomdag neerzetten? (Ze zit er vanaf december 2016).
  En is voor Amerika de kans aanwezig dat zij een medische keuring moet ondergaan?

  • Reply Danique 20 mei 2017 at 17:24

   Hoi Marise,

   De kans dat ze een medische keuring moet, is altijd aanwezig (heel soms pikken ze je er gewoon tussen uit), maar de kans is echt nihil. De VS is in elk geval geen ‘speciaal’ land, dus ik verwacht niet dat ze het hoeft. En wat betreft de visumaanvraag, ik denk dat je inderdaad vandaag wel kunt aangeven. Het lijkt mij geen grote problemen geven. Plannen kunnen altijd wijzigen, en tegen de tijd dat ze naar Australië gaat is ze neem ik aan gewoon weer in Nederland geweest? Hoeveel tijd heeft ze tussen Amerika en Australië zitten?

 • Reply Marise 20 mei 2017 at 17:53

  Hallo Danique,

  Bedankt voor je snelle reactie. Ze komt tussendoor voor een kleine acht weken naar Nederland.

  • Reply Danique 21 mei 2017 at 10:14

   Persoonlijk zou ik het dan lekker aanvragen als ze terug is in Nederland, tijd zat!

  Leave a Reply